Blog geri dön

Saç Beyazlaması Nasıl Tedavi Edilir?

Günümüzde genç, kadın, erkek farketmeksizin hemen hemen herkeste görülebilen saç beyazlaması sorunu foliküllerde saça rengini veren melanin oluşumunun azalması durumunda ortaya çıkmaktadır.  Özellikle yaşa bağlı durumda oluşan saç beyazlaması bazen genetik faktörler, stres, beslenme, ilaç tedavisi ve beslenme eksikliklerine bağlı olarak da görülmektedir.

ALANINDA UZMAN EKİP ARKADAŞLARIMIZ SORULARINIZA YANIT VERİP ÜRÜN TAVSİYESİNDE BULUNSUN İSTERSENİZ WHATSAPP’DAN BİZE YAZIN: 0539 61 888 69 

İçindekiler

Saçlar Neden Beyazlar?

Genetik:

Saç beyazlaması; genetik faktörler hemen hemen fiziksel özelliğimizin tamamını etkilediği gibi çeşitli sağlık sorunlarının ve saç beyazlamasının da temel sebebi olabilmektedir. Maalesef genetik durumlara bağlı olarak oluşan saç beyazlamasının tedavisi mümkün değildir.

Stres:

Stres saçların beyazlaması durumunda büyük bir rol oynadığı arıtk bilimsel olarak da kanıtlanmış durumdadır.

Harvard Üniversitesi’nden Dr. Ya-Chieh Hsu önderliğindeki bir araştırma aşırı stres ve saçların beyazlaması arasındaki ilişkiyi ortaya koydu.

Araştırmacılar stresin kavga et-kaç tepkisine dahil olan sinirlerin saçta renk pigmentlerini üreten kök hücrelerin yok olmasına sebep olan bir hormon salgıladığını keşfetti.

Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre Hsu ve ekibi teorilerini ilk olarak fareler üzerinde denedi. Kafeslerini sallayarak, hormon enjekte ederek, yuvalarını ıslatarak ve ışıklandırmayı değiştirerek farelerin stres seviyelerini arttıran ekip, kemirgenlerin tüylerinin erkenden beyazlamaya başladığını gözlemledi.

Hsu’nun liderlik ettiği araştırma stresin kavga et-kaç tepkisine sebep olacak kadar yüksek olmadığı zamanlarda bile sempatik sinir sistemini devreye soktuğunu aktardı. Araştırmaya göre stresin sebep olduğu sinyalleri yanlış okuyan kök hücrelere, saç uzatma sinyalinin gönderildiğini algılıyor. Bu sebeple sonunda saça rengini veren havza ‘kuruyor’ ve daha fazla renkli saç üretemiyor.

Dr. Hsu, “Birkaç günün ardından bile pigment üreten kök hücreler yok oldu. Bu hücreler işlevini yitirdikten sonra sonra yeni pigment üretemezsiniz” dedi.

Kavga et ya da kaç tepkisi genellikle yararlı bir tepki olarak nitelendirilse bile vücuttaki birçok faaliyeti de sonlandırıyor. Yeniden üretim sistemi de hayatta kalma mücadelesi esnasında vücut tarafından hayati olarak değerlendirilmediği için sonlandırılan faaliyetlerden biri.

Bu etki stresin şiddetine ve sürekliliğine göre kalıcı olabiliyor. Kısa süreli ve görece az stres altında yeniden üretim gerçekleşebiliyor. Araştırmacılar edindikleri bulguların vücudun zaman içerisinde ilaçlara yanıt vermeyi bırakmasına ilişkin çalışmalara katkı sağlayacağını düşünüyor.

Sigara İçmek:

Sigara içmek, vücut sağlımız başta olmak üzere bitmek bilmeyen birçok zararı artık herkes tarafından bilinmektedir. Saç sağlığına da olumsuz etki yapan sigara tüketimi, içeriğinde bulunan nikotin aracılığıyla oksidatif strese yol açarak melanositlere zarar vermektedir. Bu da vücudun melanin üretimini tetikler ve doğal olarak da saçın renginin beyazlamasına sebebiyet verir.

Beslenme:

Saç rengin korunması için demir, bakır ve kalsiyum gibi besinler oldukça önem arz etmektedir. Örneğin bakırı UV’ye maruz kalmanın neden olduğu serbest radikallere ve saçınızın yaşlanmasından sorumlu diğer faktörlere karşı saça antioksidan sağlanmasında önemli bir rol oynar. Bakır, bu radikallerin neden olduğu zararı da azaltabilir. Ayrıca bakır kalsiyum ve demir gibi melanin üretimi için de gereklidir.

Saç beyazlamasını önlemek için ne yapılmalı?

Saç beyazlama durumunu engellemek için stresten uzak bir yaşam tercih edilmeli hatta gün içerisinde derin nefes egzersizleri önerilmektedir. Ayrıca düzenli beslenme, düzenli egzersiz ve spor önem taşımaktadır.

Saç beyazlaması durumu yaşayan kişiler protein ağırlıklı bir beslenme düzeni oluşturmalı ve gün içerisinde bol bol su tüketiminin yanı sıra sebze ve meyve de tüketmelidir. Doktor kontrolünden sonra yapılan tetkikler sonrası eksikliği bulunan eser element ve minerallerin takviye ile tamamlanması için aile hekiminizden ve eczacınızdan tavsiye alabilirsiniz. Uygun takviyelerle saç beyazlaması geciktirilebilmektedir.

Yeşil yapraklı sebzeler, bitter çikolata, vişne, kiraz ve çilek gibi kırmızı meyveler beslenme düzeninde yerini almalıdır. Özellikle bakır ve C vitamini açısından zengin besinler, saç beyazlamasını önlemektedir. Avokado, portakal, greyfurt tüketimi önerilmektedir.

Ayrıca düzenli olarak süt ürünleri, yoğurt, peynir, tereyağı, yumurta tüketimi vücudun protein ihtiyacını karşılayarak saçlara rengini veren melanin pigmentinin üretimini sağlamaktadır.

Takviye olarak B12 vitamini içeren takviyeler tercih edilebilmektedir. B12 vitamini hem oluşan beyaz saçların tekrar koyulaşmasını sağlamakta hem de yenilerinin oluşmasını engellemektedir.

Beyazlayan Saçlar Nasıl Tedavi Edilir?

Saçları Boyama:

Saçlarınız genlerinize bağlı olarak beyazladığında bu durum genellikle kalıcıdır. Bu durumda saçlarınızı boyayarak beyazlıklarınızı kapatabilirsiniz.

Tiroid hormonu tedavisi:

Alopesi areata gibi tiroid hormonu bozukluklarının saç beyazlamasına neden olduğu artık hemen hemen herkes tarafından bilinmektedir. Bu durumdan muzdarip kişilerin doktor kontrolünde tiroid hormonu tedavisi ile beyaz saçları tersine çevirmesi mümkün olabilmektedir.

B12 vitamini takviyesi:

Düşük B12 vitamini seviyelerinin saçlarda beyazlamaya neden olabileceği bilinmektedir. B12 vitamini eksikliğini gidermek için istiridye, karaciğer ve alabalık gibi zengin yiyecekler tüketebilirsiniz.

Mineral takviyesi:

Bakır, kalsiyum ve demir eksiklikleri saç beyazlamasına neden olabilmektedir. Bu sebeple beslenmenize bu mineraller açısından zengin gıdalar eklemeniz oldukça önemlidir.

Kemik İliği İle Beyaz Saçlara Son Verin

Kemik iliğinin faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Saçınızın gürleşmesine ve saç renginizin doğal rengine kavuşmasını sağlar.

Fitmaya Kemik İliği Saç Maskesi hakkında detaylı bilgi almak ve sipariş vermek için tıklayın: Fitmaya Kemik İliği Saç Maskesi

Doğal Ürünlerin Yağı İle Beyaz Saçları Yok Edin

Saçlarınızı doğal yağlar ile beslemek saç ve saç problemleri için oldukça faydalı bir durumdur. Eğer saçlarınızda beyazlar varsa ya da daha henüz beyazlar oluşmaya başlamamışsa ve önlem almak istiyorsanız Fitmaya Argan Yağlı- Elma Sirkeli Saç Besleyici Onarıcı ile saçlarınıza masaj yaparak saçlarınızı ekstra besleyebilir ve saçlarınızın beyazlamasına karşı doğal çözüm bulabilirsiniz.

Fitmaya Argan Yağlı Elma Sirkeli Saç Besleyici Onarıcı içerisindeki yağlar hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın: Fitmaya Argan Yağlı Elma Sirkeli Saç Besleyici Onarıcı 

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blog geri dön