Blog geri dön

Evde Taş gibi Sert, Ekşimeyen Yoğurt Nasıl Yapılır?

Evde taş gibi sert, uzun süre ekşimeyen yoğurt nasıl yapılır? Uzun süre ekşimeyen, hatta cıvımayan ve taş gibi sert yoğurt yapmanın püf noktalarını bu yazımızda sizlerle paylaşmak istedik. Evde sert yoğurt yapma sürecinde kişilerin en büyük şikayeti yaptıkları yoğurdun cıvık olması. Peki taş gibi sert yoğurt yapmanın sırrı nedir?

Hastalıkların şifa kaynağı olan yoğurdu kendi ellerinizle hazırlamaya ne dersiniz? Kolesterolü düşüren, mideyi rahatlatan ve sindirimi kolaylaştıran ev yoğurdu, en organik tariflerden biridir. Ev yoğurdunun hazır yoğurtlardan en önemli farklı, yapımında katkı maddesi kullanılmamasıdır. Özellikle köy sütü ile yapıldığında tadına doyulmaz.

İçindekiler

Evde Taş gibi Sert, Ekşimeyen Yoğurt Nasıl Yapılır?

Evde yapılan yoğurdun cıvık olmaması için yani tabiri caizse tşa gibi sert olması için, öncelikle yoğurdun maya kabının fazla sarmalanmamasıdır.

Özellikle yaz sıcaklıklarında yoğurdun maya kabının fazla sarmalanması yoğurt mayasının cıvık olmasına neden olacaktır. Çünkü yoğurt soğuyana kadar yoğurdun içerisinde yeteri kadar maya üremez. Yeteri kadar maya ürememesi de yoğurdun sulu bir kıvamda olmasına sebep olur.

Ayrıca evde taş gibi sert, çabucak ekşimeyen yoğurt yapılırken mutlaka inek sütü yerine keçi, koyun veya bulabilirseniz manda sütü tercih etmenizi öneririz. Manda sütü keçi ve koyun sütüne göre daha az yağlıdır ve daha sert bir kıvam elde edersiniz.

Evde Yapılan Yoğurdun Çabuk Ekşimemesi için Ne Yapmalı?

Evde yapılan yoğurtlarda karşılaşılan en sık diğer şikayet de yoğurdun çabucak ekşimesidir. Aslında evde yapılan yoğurdun çabuk ekşimesi yine yoğurdun kıvamıyla alakalıdır. Cıvık yoğurt çabuk ekşir. 

Eğer sert bir yoğurt yapabildiyseniz bu cıvık yoğurda göre daha dayanıklı olup çok daha geç ekşiyecektir. Çünkü yoğurt kültürünün içerisinde bulunan ve ekşimeye yol açan bakterilerin sulu ortamda daha çabuk ürer ve büyür. Bunu önlemek aslında mümkün. Aşağıda tarifte yaptığımız gibi bir tutam tuz ekleyerek ekşime süresini uzatır.

Ev Yapımı Yoğurt Nasıl Yapılır?

Evde sert yoğurt yapma

Malzemeler:
1 litre süt ( İnek sütünden ziyade bulabilirseniz keçi ve koyun sütü olursa daha iyi olur. Mutlaka taze süt olmalı.)
1 yemek kaşığı yoğurt ( Maya için)

1 tutam şeker ( Kolay ve hızlı mayalanması için)
1 tutam tuz ( Ekşimeyi geciktirmek ve sertliği sağlamak için )
Yapılışı :

Sütü tencereye koyun ve orta ateşte tencerenin ağzı açık vaziyette kaynatın.  Kaynama başladıktan sonra kısık ateşte 10 dakika daha kaynatıp, ocağın altını kapatın.

Ardından sütün ılınmasını bir müddet bekleyin.

Bunu serçe parmağınızı değdirerek parmağınızı ısıracak sıcaklıkta ayarlamanız gerekir. Bu ortalama 40-45 derece sıcaklığında demektir. Parmağınız yaklaşık 6-7 saniye sütün içinde dayanabilirse doğru sıcaklığı buldunuz demektir. (Parmağınızın temiz olmasına dikkat edin)

Bir kase içersine 1 yemek kaşığı yoğurdu koyun. Üzerine tuz ve şeker ilave edilerek karıştırın. Ilımış olan tenceredeki sütten bir kaşık bu kaseye alın ve tekrar karıştırın. Ardından bu karışımı (mayayı) kaşıkla tencerenin kenarından doğru içerisine iyice dağıtın. Üzerindeki kaymağı bozmamaya özen gösterin. Kaymağın altından karıştırmaya çalışın.

Sert yoğurt için önemli bir püf noktası da tencerenin içindeki nemin dışarı çıkması için kapağını açık bırakmanız olacaktır.  Yoğurdun daha sert olması için kapağını açık bırakın. Üzerine kapak yerine tel süzgeç koyun ve bez ile sarın.

5-6 saat kadar bu şekilde mayalanmaya bırakın ve ardından bezi alarak yoğurdu bozmadan buzdolabına kaldırın.

1 gece dinlendirildikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz. İşte size ekşimeyen, cıvık olmayan taş gibi ev yoğurdunun tarifi…

1 Porsiyon Ev Yapımı Yoğurt Kaç Kalori?

Bir yemek kaşığı yoğurt 15, bir kase yoğurt ise yaklaşık 130 kaloridir. Protein, kalsiyum ve vitamin bakımından zengin olan ev yoğurdunu, diyet listelerine ara öğün olarak ekleyebilirsiniz.

Ev yoğurdunun 9 faydası

  • Bağırsak sağlığını koruyor.
  • Yağ yakımına destek oluyor.
  • Tansiyonu düzenliyor.
  • Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
  • Diş ve kemik sağlığını destekliyor.
  • Kolesterolü düzenliyor.
  • Cilt ve deri hastalıklarına karşı koruyor.
  • Kas gelişimini destekliyor.
  • Tatlı isteğinin önüne geçiyor.

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blog geri dön