Blog geri dön

Ev Yapımı Organik Elma Sirkesi

Ev yapımı organik elma sirkesi yani doğal fermente organik elma sirkesi diğer bir adıyla içimlik çiğ analı elma sirkesi. Elma; potasyum, pektin, malik asit, vitaminler ve kalsiyum açısından oldukça zengin bir meyvedir. Fermente doğal elma sirkesi yapılırken elmanın içeriğinde bulunan bütün vitamin, mineral ve besin değerleri de sentezlenerek çoğalır. Bu çoğalma sayesinde de daha faydalı ve daha besleyici olur. Fermantasyon süreciyle elde edilen gıdalar yaşayan gıdalardır ve vücudumuz için de bir hayli değerli besin kaynaklarıdır. Fermente gıdalar aynı zamanda kendileriyle birlikte tüketilen tüm diğer gıdaların da içerdiği vitaminler kalınbağırsakta sentezlenerek besinlerin emilimini de arttırır.

İçindekiler

Ev Yapımı Organik Doğal Fermente İçimlik Analı Elma SirkesiDoğal Fermente Organik Elma sirkesi – İçimlik Çiğ Elma Sirkesi (Analı) Nasıl Yapılır?

Organik elma, içme suyu ve bir önceki Ev Yapımı Organik Elma Sirkemiz sayesinde elde ettiğimiz “Organik Elma Sirkesi Anası” ile fermantasyon başlar. Pestisit içermeyen organik elmalar kullanmak işin püf noktası. Tabii elmaları seçerken çürük içermeyenlerini seçmek de mühim. Elma sirkesi, bakterileri öldürmek ve herhangi bir mantar ilacı veya böcek ilacı kalıntısını gidermek için bir meyve yıkama işlevi görür. Bu yüzden elmalarımızı, elma sirkemiz ile yıkayarak temizliyoruz ve iyice kuruluyoruz. Elmaları kurulamak çok önemli, çünkü elmaların üzerindeki doğal floraya ihtiyaç var fermantasyonun başlaması açısından…

Ev Yapımı Organik Elma Sirkesi yaparken mutlaka cam kavanoz kullanıyoruz. Cam kavanozun en altına bir önceki elma sirkemizden elde ettiğimiz elma sirkesi anamızı yerleştiriyoruz.

Biz tatlandırıcı bal, nohut gibi ekstra malzemeler kullanmıyoruz. Direkt cam kavanozun yarısından biraz daha fazlası olacak şekilde elmaları doğrayıp içerisine koyuyoruz. Üzerini içme suyuyla dolduruyoruz ancak kavanozun ağzına kadar doldurmayın, mutlaka 4 parmak boşluk bırakmalısınız. Fermantasyon sürecinde gaz çıkışı olacağından kavanozun taşmasını önlemiş oluruz. İyice karıştırdıktan sonra temiz bir tülbent ile kavanozun ağzını lastikle sabitliyoruz. İşin en zor kısmı bitti… 🙂 Şimdi sırada kavanozumuzu loş bir ortama koymakta… Kavanozumuzun içerisindeki elmalar suyun altına çökene kadar her gün temiz bir kaşıkla kavanozu bir kere karıştırmalıyız. Elmalar fermantasyon sürecinde suyun üstüne köpürerek çıkacaklar. Bu üste çıkan elmaları temiz kaşıkla karıştırarak kavanozun altlarına doğru itmekte fayda var. Elmaları kavanozda dibe çökene kadar karıştırmalıyız.

Ev Yapımı Sirke Ne Zaman Süzülür?

Elmaların kavanozun dibine çökmeleri de ortalama 2-3 hafta sürmektedir. (Bu süre yaz aylarında daha kısa, kış aylarında daha uzun olmaktadır – yani sıcak ile doğru orantılı) Kavanozun üst yüzeyinde sirke anası oluşmaya başlayacak ve sirke anası oluşumunu tamamlayınca o da elmalar gibi suyun altına doğru çökmeye başlayacak. İşte tam da o zaman elde ettiğiniz sirke anasını temiz bir kaşık aracılığıyla alıp sirkenizi bir tülbent yardımı ile süzebilirsiniz. Süzdüğünüz sirkenin tadı henüz keskinleşmemiş ise kendi kavanozuna tekrar dökün ve anayı da içine bırakıp tülbentle de ağzını kapatıp fermantasyonund evam etmesi için yine loş bir yerde kavanozu muhafaza edin. Unutmayın sirke ne kadar uzun zaman dinlenirse o kadar lezzettli olur ve kıymeti de artar.

Ev Yapımı Elma Sirkesi Köpürür mü?

Ev yapımı elma sirkesi fermantasyon sürecinde ilk başlangıcında yani ikinci günden itibaren köpürmeye başlar. Bu yüzden her gün elmalar dibe çökene kadar en az 1 kere karıştırılmalı alt üst edilmelidir. Elma sirkesinin köpürmesi demek fermantasyon sürecinin başladığı anlamına gelmektedir.

Ev Yapımı Sirke Kaç Günde Olur?

Elma sirkesi kurulan cam kavanozun üzeri tülbent ile kapatılır ve lastik yardımıyla sabitlenir. Neden tülbent? Çünkü fermentasyon yani mayalanma için karışımın hava alması gerekiyor. Biz Fitmaya Fermente İçimlik Elma Sirkelerini en az 60 gün bekletiyoruz. Süzülen sirke ne kadar beklerse o kadar değerlenir. Yani bir ay sonra sirkeyi süzer, altı ay sonra tüketmeye başlarsanız sirkeniz daha kaliteli hale gelmiş olacaktır.

Elma Sirkesi Yapmanın Püf Noktaları

  1. Mutlaka organik elma kullanın.
  2. Elmalar tatlı olmalı, ekşi olmasın.
  3. İçme suyu kullanılmalıdır.
  4. Kavanoz mutlaka cam olmalıdır.
  5. Elmaları yıkadıktan ve elma sirkesiyle temizledikten sonra mutlaka kuru olsun. Bez ile de kurutmayın. Kendi kendine kurusun.
  6. Maya olarak mutlaka organik elma sirkesi anası kullanın.
  7. Sirkeyi kurduktan sonra her gün en az 1 kere mutlaka elmaları temiz bir kaşık kullanarak karıştırmayı unutmayın.
  8. Ev Yapımı Organik Elma Sirkesi kurarken elmalar az su fazla olmasın. İki miktarda mutlaka dengeli olsun.
  9. Sirke anası mayalamak için tek başına yeterlidir. Biz bal, pekmez, şeker veya nohut asla kullanmıyoruz.

Ev Yapımı Sirke Evlerin Bereketi

Peygamber (a.s.v.): “Sirke ne güzel bir katıktır, sirke ne güzel bir katıktır” buyurmuştur. Ümmü Sâd (r.a.) anlatıyor: “Ben bir defasında Âişe’nin yanında idim. Peygamber (a.s.v.) geldi de: “Yiyecek olarak bir şey var mı?” diye sordu. Âişe (r.a.): “Yanımızda ekmek, hurma ve sirke vardır” diye cevap verdi. Bunun üzerine Rasülullah (a.s.v.): “Sirke ne güzel bir katıktır. Allah’ım! Sirkeyi bereketlendir. Zira sirke benden önceki peygamberlerin de katığı idi. İçinde sirke bulunan ev, katık sıkıntısı çekmez” buyurdu.

En iyi Sirke Hangi Sirke?

Maalesef raftan alınan sözde sirkelere E260 isimli asetik asit eklenir. Bu sentetik madde, akciğerler için yıpratıcıdır. Ayrıca E223 adlı sodyum disülfit eklenir. Bu madde ise sülfirik asidin soydum tozudur. Vitamin emilimini azaltır. Alerji ve solunum sıkıntılarına neden olabilir. Hatta DNA üzerinde bile olumsuz etkileri vardır.

Raftan alınan sözde sirkelerin renk, tat ve koku açısından standart olmasının temel nedeni, katkı maddeleridir. Oysa doğal sirke de öyle mi… Doğal Fermente Ev Yapımı Sirke, meyveye, zamana, mekâna, kaba, yapan kişiye ve mevsime göre farklı renk, koku ve tada sahiptir.

Elma Sirkesi İçmenin Faydaları

  1. Bakterileri öldürür.
  2. Sivilcelerin oluşmasını engeller, yani doğal bir yüz toniğidir.
  3. Kan şekerini düşürür ve diyabetle savaşmaya katkı olur.
  4. Tokluk hissi verir, diyete katkı sağlar.
  5. Kolestrolü düşürür, kalp hastalıkları riskini azaltır.
  6. Kansere karşı savaşmaya katkı sağlar.
  7. Migrene iyi gelir.
  8. Vücudumuzu toksinlerden arındırır.
  9. Saçlarımızın daha parlak olmasını sağlar.
  10. Dişleri beyazlatır.
  11. Reflüye iyi gelir.
  12. Vücudun pH dengesini sağlar.
  13. Güneş yanıklarına ve cilt tahrişlerine iyi gelir.
  14. Meyve ve sebzeleri mikroorganizmalardan arındırır.
  15. Gıdaların çabuk bozulmasını engeller.
  16. Asitler açısından oldukça zengin olan organik elma sirkesi güçlü biyolojik etkilere sahiptir: Elma sirkesi asetik asit, laktik asit, süksinik asit ve sitrik asit içerir. 1 yemek kaşığı elma sirkesi yaklaşık 3 kalori içerir. Hem kalori açısından çok düşük olan hem de faydalı asitler içeren elma sirkesi zararlı bakterilerin birçoğunu öldürerek biyolojik olarak vücudumuzu korumaya alır. Bu nedenle sirke içmenin faydaları arasına elma sirkesinin güçlü biyolojik etkilerini de ekleyebiliriz.
  17. Polistik over sendromu üzerinde olumlu etkiler sağlar.

Elma Sirkesi Günde Kaç Kez İçilmeli?

Fitmaya İçimlik Elma Sirkesi günde üç kez yemeklerden önce yarım çay bardağı içilmesini tavsiye ediyoruz. Yemeklerden hemen önce içilmesi fazla kilolardan kurtulmak için de çok etkili bir yöntem.

Elma Sirkesi Marka Tavsiye

Fermente İçimlik Doğal Elma Sirkesi denilence artık akıllara Fitmaya Doğal Elma Sirkesi gelmektedir. Önceleri sadece Fitmaya Fermente İçimlik Elma Sirkesi’ni doğal saç bakım kremi yerine kullanan Fitmaya Takipçileri artık hem içimlik, hem yüz toniği hem de hijyen sağlamak amaçlı kullanmaktalar… 🙂 Şifası katlanarak çoğalsın.

Fitmaya Doğal Fermente Analı İçimlik Sirke almak için tıklayın: Sipariş Ver

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blog geri dön